Kuinka luovuus nitistetään

Design Inspis- kuinka luovuus nitistetään, kuvituskuva

Luovan työn tekijöinä olemme harjaantuneet käyttämään luovuuttamme työssämme. Joskus kuitenkin eteen tulee tilanteita, joissa tuntuu, ettemme pysty antamaan parastamme. Kokosimme seitsemän yleisintä luovuuden tappajaa. Älä ota vinkkejä talteen.

Tätä on kokeiltu ennenkin, ei varmasti toimi!

Kielteinen asenne ja ideoiden tyrmääminen heti alkuunsa tukkii luovuuden lähteen keskimääräistä nopeammin. Tähän tulee syyllistyttyä hyvin helposti myös oman päänsä sisällä (ks. liiallinen itsekritiikki). Toisten kanssa ideoidessa olisi hyvä yrittää hypätä ideoiden mukaan positiivisen kehittämisen hengessä.

Huono ilmapiiri ei kannusta kokeiluihin tai laatikon ulkopuoliseen ajatteluun. Joskus myös omat tunteet ja mielialat asettuvat luovuuden tielle. Pahin niistä on pelko, mutta myös stressi, väsymys ja muut negatiiviset tunteet vaikuttavat luovaan prosessiin.

Uskollinen ystävämme kiire

Jos ajatuksissa on ensimmäisenä aikataulu ja suoriutuminen, on vaikea keksiä mitään uutta. Luovuutta pääsee hyödyntämään parhaiten, kun on rento ja kiireetön olo ja pystyy perehtymään työn alla olevaan asiaan huolella.

Sopiva kiire ja aikaraja ideoinnin yhteydessä auttaa tuottamaan ideoita, mutta jatkuva kiire ja stressi ei auta silloin, kun ideoista pitäisi jalostaa toimivia juttuja.

Joutilaisuus ja suoranainen laiskottelu on luovuuden elinehto. Parhaat ideat syntyvät usein silloin, kun ollaan kaukana työpisteeltä, henkisesti ja fyysisesti. Kiireessä paahtaessa tuntuu usein siltä, ettei taukoja yksinkertaisesti voi pitää. Tauot ovat kuitenkin tärkeitä lepohetkiä ja mahdollisuuksia luovalle ajattelulle.

Käytännössä kiireetöntä ilmapiiriä voi edistää sopimalla projektin aikataulut ajoissa ja realistisesti.

Miksi tästä tuli tämän näköinen?

Miksi haluat tietää yrityksestämme näin paljon?

Joskus eteen tulee tilanne, jossa työn tilaaja ei luota suunnittelijan taitoihin. Tai koko toimistoon.

Markkinoinnin suunnittelu on kokonaisvaltaista työtä, jossa on aina otettava huomioon, kenelle mainonta tai materiaalit kohdistetaan ja millaisissa kanavissa. Jotta voimme tehdä työmme hyvin, meidän on tunnettava asiakkaamme asiakkaat. Saatamme kysellä kysymyksiä, jotka tuntuvat oudoilta, mutta ei huolta, emme aio kilpailijoiksenne, haluamme vain tehdä oman osuutemme huolella.

Jos asiakas ei luota suunnittelijan taitoihin, eikä luottamusta päästä rakentamaan, sen kyllä huomaa. Luottamuksen puutteen seurauksena voi käydä niin, että projekti toteutetaan täysin asiakkaan sanelun mukaan ja unohdetaan oma luova ajattelu ja raikkaat ideat.

Ole luova!

Nyt brainstormataan! Tämän palaverin tavoitteena on saada timanttinen visuaalinen ilme ja sykkivät tekstisisällöt asiakkaalle, joka toivoo luonnoksen huomiseksi.

Luovuutta ei voi pakottaa. Toiset luovat uutta parhaiten yhdessä ideoiden ja ajatuksista keskustellen, toiset tarvitsevat aikaa ja omaa rauhaa ajattelulle.

Kenellemitähäh

Sähköpostissa lukee: tavoitellaan keski-ikäisiä naistoimareita, mutta halutaan puhutella myös opiskelijoita ja erityisesti olis kiva, jos saatais nuoret miehet kiinnostumaan tästä. Suunnittelijan fokus hajoaa kuin tämä kohderyhmä.

Asiakas ei aina itsekään tiedä mitä haluaa, tai osaa kertoa siitä tarpeeksi selkeästi. Joskus on vaikea kuvitella, miltä toivottu työ tulee todellisuudessa näyttämään. Jos työn tavoite ei ole täysin kirkastunut suunnittelijalle, on vaikea uskaltautua uutta luovaan lähestymistapaan.

Käytännössä ideoimme yhdessä asiakkaidemme kanssa, eikä heillä tarvitse olla valmista konseptia mielessään. On kuitenkin tärkeää, että kuulemme asiakkaalta heille olennaisimmat asiat.

Inbox (17)

Luovuus tarvitsee aikaa, mutta myös tilaa ja rauhaa pään sisällä. Jatkuva viestintä eri kanavissa, varsinkin näin etätyöaikana, ja muut vuoroaan odottavat tehtävät häiritsevät keskittymistä luovuutta vaativaan työhön.

Kirjoittaessani toimin usein tietyllä kaavalla: suunnittelen ensin luovuutta vaativaa työtä, sitten hoidan rutiininomaisemman pois alta ja palaan taas luovan työn pariin. Parhaassa tapauksessa välityö on tuonut uutta näkökulmaa tai auttanut ratkaisemaan jonkin ongelman.

Surkea idea, älä sano tätä ääneen!

Omat ideat ja toteutukset tuntuvat varmasti kaikista joskus kauheilta. Epäluulo omia ideoita kohtaan ja liiallinen ennakoiva itsekritiikki on aivan liian yleistä. Kun sekaan lisätään vielä omien taitojen tai tyylin vertaaminen muihin, alkaa jumi olla viimeistelty.

Joku on kuitenkin jossain palaverissa ehdottanut, että tehdäänpä katastrofielokuva, jossa yhdistetään tornadot ja hait. Se idea meni läpi ja sai viisi jatko-osaa.

 

Luova kumppani avuksi viestintään? Suunnittelemme ja toteutamme markkinointimateriaalit somepohjista yritysilmeeseen ja toimimme luovana kumppaninasi viestinnän suunnittelussa. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Tsekkaa myös nämä artikkelit