Symbolien merkitys graafisessa suunnittelussa

Design Inspis Laura Tiiton suunnittelemat symbolit - graafinen suunnittelu

Erilaisia symboleita. Minkä symbolin haluaisit nähdä näiden joukossa? Kuvitus: Laura Tiitto

Inspiksen Instagram-kanavalla pilkahteli tänä vuonna punaisia symboleita. Julkaisimme niitä mikroblogisarjassa, jossa avasimme tunnettujen symbolien taustaa ja merkitystä. Löydät nämä mielenkiintoiset tarinat tunnisteella #symbolienmerkitys. Käyhän lukemassa, jos et ole niitä vielä nähnyt!

Symbolit liittyvät olennaisesti graafikon työhön: niitä hyödynnetään niin visuaalisen viestinnän sävyssä kuin konkreettisesti liikemerkeissä. Halusimmekin julkaisusarjassa esitellä näitä visuaalisesti mielenkiintoisia merkkejä, kokeilla millä tyylillä toteutettuna ne sopisivat Inspiksen omaan kuvavirtaan ja tutkia, mistä erilaiset symbolit ovat saaneet alkunsa.

Mikä on symboli?

Symboli tarkoittaa tunnuskuvaa tai -merkkiä, jolla ilmaistaan jotakin asiaa viestinnässä. Ne ovat visuaalisia vertauskuvia, joita löytyy esimerkiksi opasteista, esitteistä ja sosiaalisen median julkaisuista. Erilaisia symboleita käytetään tukemaan viestintää, sillä ne nopeuttavat informaation ymmärtämistä ja avautuvat myös eri kieltä puhuville.

Pohjimmiltaan symboli on mikä tahansa muoto, jolle on sovittu tietty merkitys. Monien tunnistamat ja pitkään käytössä olleet symbolit omaavat usein vaiheikkaan historian. Symboleita on sekä suunniteltu tarkoituksella viestinnän, tieteen ja taiteen asiantuntijoiden toimesta, että periytynyt osana kultuuria historiallisilta ajoilta. Varhaisimpia sälyneitä ihmisten tekemiä symboleja löytyy luolamaalauksista.

Inspiksen symbolisarja

Valitsimme symbolisarjassa julkaistavaksi meitä inspiroivia ja jollakin tapaa ajankohtaisia symboleita. Lukematon määrä tunnettuja symboleita jäi myös käsittelemättä.

Tässä tiivistetysti sarjan symbolit ja niiden merkitykset:

  • Sydän – tykkäämisen, rakkauden ja välittämisen symboli, joka on olennainen nykyajan someviestinnässä.
  • Tähti – arvostuksen ja menestyksen symboli.
  • Sukupuoli – yksinomaan naista tai miestä symboloivan merkin rinnalle on kehitetty kaikkia sukupuolia symboloiva merkki.
  • Tiimalasi – symboloi aikaa, odotusta ja katoavaisuutta.
  • Puu – symboloi elämänvoimaa, vahvuutta ja yhteyttä luontoon.
  • Salama – voiman symboli ja sähköisen vaaran merkki.
  • Kruunu – hallitsijan, vallan, voiman ja ylevyyden symboli.
  • Yin yang – symboloi elämän aaltoilevaa tasapainoa.
  • Kolmio – perusmuoto, jolla voi osoittaa liikkeen tai ajan suuntaa, asioiden keskinäistä suhdetta tai hierarkiaa.
  • Ääretön – matemaattinen symboli, joka merkitsee myös rajatonta, loputonta ja täydellistä.

 

Piditkö #symbolienmerkitys -julkaisusarjasta? Haluaisitko nähdä ja lukea lisää symboleista? Käy kommentoimassa Inspiksen Instagram-kanavalla, niin jatkoa saattaa seurata!

Tarvitsetko tuotteelle, julkaisulle tai yrityksellesi oman tunnusmerkin? Tutustu myös graafisen suunnittelun palveluihimme tai ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Tsekkaa myös nämä artikkelit