Mobiilivideoilla lisää näkyvyyttä

Antero Lehtonen esittelee mobiilivideoinnin kalustoa Design Inspikselle

Aamukahaveilla 22.3.2019 vieraanamme Antero Lehtonen.

Aamukahavilla vieraanamme Antero Lehtonen

Maaliskuun lopun aamukahavivieraamme aiheena oli mobiilivideot. Miian kahaviseuraksi istahti Inspiksen oma videonikkari Antero Lehtonen. Antero on ohjelmistoalalta mediapuolelle siirtynyt moniosaaja, jonka seikkailuja voit seurata niin YouTubessa kuin Instagramissa. Inspikselle Antero on ollut kuvaamassa monipuolisesti erilaisia videoita asiakkaillemme.

Minkälainen on hyvä mobiilivideo?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Hyvä video riippuu aina siitä, kuka tekee ja mitä tekee. Teknisesti ottaen hyvä video on sellainen, että siitä saa selvää: valaistus toimii ja äänet kuuluvat. Myös sisällön täytyy olla kiinnostavaa ja siihen kannattaa panostaa. Mieti, minkälaisen tarinan haluat kertoa videollasi ja kenelle kerrot tarinaa. Jos kuvaat videota itsestäsi tai yrityksestäsi, pidä brändi mielessäsi. Välittyykö videosta oikeanlainen viesti?

Video ei saa olla liian pitkä. Ota selvää sosiaalisen median eri alustojen rajoitteista videoiden pituuden suhteen. Esimerkiksi Instagramissa Instagram story -videot voivat olla kestoltaan enintään 15 sekuntia. Sosiaalisessa mediassa videot nousevat uutisvirtoihin helpommin kuin pelkät teksti- ja kuvapäivitykset. Mitä säännöllisemmin julkaiset videoita somekanavissasi, sitä enemmän saat niille näkyvyyttä. Videoita kannattaa siis julkaista.

Hyvä video tavoittaa haluamasi katsojat ja sen avulla pystyt mainostamaan yrityksesi palveluita ja tuotteita sekä jakamaan katsojille hyödyllistä tietoa. Video kertoo enemmän kuin pelkkä kuva, mutta toisaalta onnistuneen videon tekemiseen menee enemmän aikaa ja vaivaa.

Tutkimusten mukaan sosiaalisessa mediassa videoilla on kuusi sekuntia aikaa saada katsoja vakuuttuneeksi sisällöstä. Olipa videon sisältö sitten kuinka laadukasta tahansa, niin puolessa välissä puolet katsojista lopettaa joka tapauksessa katsomisen. Miten siis saada katsojat katsomaan video loppuun saakka?

Pysty vai vaaka video?

Pysty- ja vaakavideot jakavat mielipiteet: toiset vannovat pystyvideon puolesta, toiset haluaisivat videonsa vaakamuodossa. Kumpi sitten on parempi vaihtoehto? Suunnan valintaan vaikuttavat niin laitteet, joilla videoita kuvataan kuin myös laitteet, joilta niitä katsotaan. Puhelimella kuvattaessa pystyvideo tuntuu mukavammalta: puhelin sopii pystyasennossa paremmin käteen ja sitä on mukavampi käyttää.

Somekanavat ja niiden suosimat formaatit vaikuttavat tietysti myös pystyvideoiden suosion kasvuun. Facebook, Instagram ja Snapchat tukevat kaikki pystyvideoita. Myös YouTube on liittynyt pystyvideoita tukevien medioiden joukkoon.

Pelkällä luurilla ei enää pärjää

Jos haluat mobiilivideostasi tasokkaamman, kannattaa investoida lisälaitteisiin. Koska äänet ovat yksi laadukkaan videon tunnusmerkeistä, panosta hyvään nappi- tai suuntamikrofoniin (tai molempiin tarpeidesi mukaan). Jos kuvaat paljon ulkona, niin hanki myös tuulensuoja mikrofonin päälle (se sellainen karvapallero).

Jos kuvaat videoita liikkeessä, harkitse vakavasti gimbaalin hankkimista. Gimbaali eli vakaaja on laite, joka poistaa kuvaajan käden heilahtelut tai kävelystä aiheutuvan tärinän pois videokuvasta. Jos taas haluat vaihtelua mobiilivideoihisi, niin älypuhelimiin on tarjolla myös monia erilaisia lisälinssejä. Näistä zoomlinssi on ehkä yleisin. Kalansilmälinssillä saat avarrettua kuvausaluetta eikä kuvattavien tarvitse istua ihan toisensa sylissä mahtuakseen samaan mukaan. Makrolinsseillä pääset tutkimaan, vaikka luonnon ihmeellisyyksiä erityisen läheltä.

Yksi tärkeimmistä ja käyttökelpoisimmista lisävarusteista lienee jalusta. Halvimmillaan hyvän ja monikäyttöisen jalustan saa muutamalla kymmenellä eurolla. Jalustalla saa puhelimen tukevasti epävakaalle alustalle tai vaikkapa magneeteilla kiinni jääkaapin oveen! Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä muista myös puhdistusvälineet. Älypuhelimet kulkevat mukana monenlaisilla reissuilla, joten niitäkin kannattaa silloin tällöin puhdistaa laadukkaan videokuvan varmistamiseksi.

Mobiilivideoiden editointiin löytyy sovelluskaupoista monenlaisia vaihtoehtoja. Kokeilemalla löydät varmasti itsellesi sopivimman. Anteron suosikki on helppokäyttöinen Videorama, jolla editointi sujuu näppärästi alku- ja lopputekstien lisäämistä myöten. Miia puolestaan käyttää Adoben Premiere Clipiä.

Videokuvaamisen aloittaminen saattaa olla iso kynnys. Astu vaan rohkeasti kynnyksen yli. Kun aloitat ja kuvaat, niin huomaat pian, että videoiden kuvaaminen älypuhelimella ei loppujen lopuksi ole yhtään sen vaikeampaa kuin valokuvien ottaminen. Kokeile rohkeasti, löydä oma tyylisi ja pyydä kommentteja videoistasi kollegoilta tai kavereiltasi. Näin kehityt videokuvaajana. Tai laita meille viestiä: me kyllä autamme!

Inspiksen aamukahavit järjestetään joka kuukauden kolmas perjantai Facebookin livelähetyksenä. Vieraaksemme saapuu asiakkaitamme tai yhteistyökumppaneitamme, joiden kanssa keskustelemme mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista. Ilmoitamme aamukahaveista Inspiksen somekanavissa: Instagramissa, Facebookissa ja Linkedinissä.

Tsekkaa myös nämä artikkelit