Näin valmistaudut CV-valokuvaan

Design Inspis, näin valmistaudut cv-kuvaan - kuvituskuva

Pienellä ehostuksella saat CV-kuvaan ihan uudenlaisen ilmeen.

Miksi CV-kuvaan kannattaa panostaa?

Työnhaussa ansioluettelon ajan tasalla pitämiseen kuuluu hyvä valokuva. Kuva antaa mielikuvia hakijasta jo ennen ensitapaamista. CV-kuvana ei kannata käyttää vanhaa kuvaa, tuore kuva vastaa haastattelijan odotuksiin paremmin. LinkedIn on nostanut Suomessa suosiotaan työpaikkojen etsimisessä ja online CV:nä, joten profiilikuvaan kannattaa panostaa tässäkin sosiaalisen median kanavassa. Hyvä valokuva on myös mukava visuaalinen elementti tekstiosuuksien tasapainottamiseen. Miten CV-kuvaukseen kannattaa valmistautua? Tässä blogikirjoituksessa Inspiksen valokuvaaja antaa muutaman vinkin siihen, miten jäät CV:tä lukevan henkilön mieleen paremmin.

Ammattimainen  CV-kuva herättää luottamuksen

CV-kuva keskittyy kasvoihin, joten kampaus kannattaa miettiä niin, että hiukset eivät ole liikaa kasvojen edessä. Kuva rajataan puolivartalokuvaksi tai jopa hieman tiukemmin, jotta kasvot ovat kuvassa pääosassa. Kannattaa huomioida, että valo käyttäytyy eri tavalla meikatulla kuin meikkaamattomalla iholla ja kevyt, luonnollinen meikki on usein edukseen kuvassa. Vahvasta meikistä on monia mielipiteitä, mutta tärkeintä on, että tunnet edustavasi itseäsi kuvassa. Liikaa ei kannata yrittää, esimerkiksi hiusten kanssa, vaan luonteva, suihkunraikas ulkomuoto ajaa asiansa paremmin.

Selfie-tyyppinen kuva ei ole paras mahdollinen kuva ansioluetteloon. Ammattilaisen ottama muotokuva nostaa työhakemuksesi uudelle tasolle, ja sen avulla voit jäädä paremmin rekrytoijan mieleen useiden hakemusten joukosta. Saat siis uuden monikäyttöisen ja laadukkaan kuvan helposti ja vaivatta, ja voit keskittyä CV:n muuhun sisältöön.

Hymy tekee lähestyttäväksi

Kaikista meistä saa vakavan ja tylsän passikuvan suoraan edestäpäin kuvattuna, mutta CV-kuvissa mallilla kannattaa olla pieni pilke silmäkulmassaan. Muotokuvissa ilme on oleellinen osa ensivaikutelmaa. Sopivin ilme on sellainen, joka on sinulle luonteva. Lähestyttävän näköisenä sinuun on helpompi olla yhteydessä. Liian vakava ilme ei ole avoin, joten pienikin hymy antaa kuvallesi ystävällisen vivahteen. Pyri hymyilemään rennosti ja sinulle luontevalla tavalla, älä yritä hymyillä väkisin.

Jos hymy ei tunnu onnistuvan jännityksen vuoksi kuvaustilanteessa tai et pysty rentoutumaan, valokuvaaja voi leikkiä koomikkoa, jotta hymy saadaan varmasti esille, tavalla tai toisella. Jännityksestä kannattaa kertoa kuvaajalle, koska jo pelkästään puhuminen voi helpottaa oloa. Muista myös hengittää: vedä syvään henkeä ja tee pitkiä puhalluksia.

 

 

Pukeudu kuin olisit menossa työhaastatteluun

Kun seisot vaatekaapin edessä ja mietit, mitä voisit laittaa tuleviin kuvauksiin päälle, mieti, mitä pukisit työhaastatteluun. Ota vaatteita valitessasi huomioon se, millä alalla työskentelet ja mistä olet hakemassa töitä. Finanssialalla hyvän kuvan antaa puku tai jakku, mutta luovemmilla aloilla persoonallisuus saa näkyä.

Mitä sitten tulisi varoa CV-kuvassa vaatetuksen kanssa? Vältä tekstejä ja suuria logoja. Erilaiset toistuvat kuviot, kuten ruutukuvio tai tiheä raita voivat tehdä kuvan rauhattomaksi ja viedä huomion pois sinusta. Ryppyiset vaatteet kannattaa silittää, ja eläintaloudessa asuvalle tarrarulla on tärkeä viimeistelyn antaja. Ole rekvisiitan kanssa varovainen ja jätä ylimääräiset esineet mielellään pois kuvasta. Isot ja näyttävät korut kannattaa jättää odottamaan toista kertaa ja keskittyä hillitympiin koruihin, tai jopa jättää korut kokonaan pois.

Jos olet epävarma valitsemasi vaatetuksen suhteen, voit ottaa muutaman vaihtovaatteen mukaan, jotta voit tarvittaessa vaihtaa vaatteitasi ennen kuvauksia. Pidemmissä CV-kuvauksissa sinusta ehditään ottaa muutama erilainen vaihtoehto tarvittaessa myös vaihtovaatteiden kanssa.

Ryhtiä!

Seisoessasi tai istuessasi ryhdikkäästi tunnet olevasi itsevarma, ja se myös näkyy sinusta otetuissa kuvissa. Voit harjoitella ryhdikästä asentoa etukäteen kotona peilin edessä. Siirrä hartioita hieman taaksepäin, kurota kattoa kohti eli suorista selkää, rentouta kädet ja laske paino toiselle jalalle. Tuo leukaa hieman eteenpäin, ettei sinulle tule usein varsin epätoivottua kaksoisleukaa. Älä huoli, kaikkea tätä ei tarvitse opetella ulkoa, vaan kuvaaja opastaa sinua sopivan asennon löytämiseen kuvaustilanteessa.

Hyvä CV-kuva on monikäyttöinen

Kun olet saanut valmiit valokuvat itsellesi, niitä voi käyttää sähköisessä tai paperisessa ansioluettelossa, käyntikorteissa, verkkosivuilla tai profiilikuvana sosiaalisessa mediassa kuten LinkedInissä ja Facebookissa. Voit käyttää kuvaa myös mustavalkoisena, mutta Instagram-filttereitä kuvaan ei kannata lisätä.

Ammattilaisen ottama kuva on hyvälaatuinen, oikein valaistu, ja se toimitetaan sinulle valmiiksi viimeisteltynä. Ammattilaiselta saat kuvat nopeasti ja varmasti laadukkaina.

Hyvä valokuva on aina tarpeellinen, vaikka CV:n päivittäminen ei olisikaan ajankohtaista. Voit käyttää kuvaasi esimerkiksi nettisivuillasi, someprofiileissasi, tai jos sinua haastatellaan vaikkapa viestinnän tai jonkin yrityksen toimesta, sinulla on tarjota heille laadukas kuva jutun yhteyteen.

 

Me Design Inspiksellä otamme sinusta laadukkaat CV-kuvat. Kiinnostuitko kuvauksesta? Varaa meiltä aika!

Tsekkaa myös nämä artikkelit