Tekoälystä tehoa tekstisisältöjen suunnitteluun

Vuonna 2022 julkaistu kielimalli Chat-GPT on nostanut aaltoja ja herättänyt keskustelua ympäri maailmaa – eikä Design Inspis ole poikkeus. Tekstisuunnittelijamme tutustuivat varhain kielialgoritmin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja ottivat sen osaksi työkalupakkiaan.

Tässä blogissa kerromme, miten tekoälyä voi käyttää apuna tekstisisältöjen suunnittelussa.

Tekoäly – maailman nopein kirjoittaja

Chat-GPT:n suurin valtti on sen tehokkuus: jo kielimallin ilmaisversio pystyy tuottamaan valtavia määriä mukiinmenevää tekstiä lyhyen kehotteen perusteella. Niin sanotun kertakäyttötekstin, kuten kevyitä aiheita käsittelevien somepostausten tuottamisessa tekoäly säästää paljon aikaa: tällaisia tekstejä luetaan harvoin kovin tarkasti – monet ovat lähinnä saatetekstejä kivalle kuvalle, joten niitä voi käyttää lähes sellaisenaan. Algoritmin avulla saa nopeasti luotua myös erilaisia listoja ja ohjeita.

Koneen tuottama teksti on myös hyvä keino välttää tyhjän paperin kammoa: vaikka en ole toistaiseksi käyttänyt tekoälytekstiä suoraan pidemmissä teksteissä, pyydän sitä usein tuottamaan malliartikkelin samasta aiheesta. Tämä malliartikkeli on käytännössä aina liian kaavamainen ja yksinkertainen suoraan käytettäväksi, mutta siitä saa mallia esimerkiksi rakenteen ja aiheiden osalta – usein sisuunnun jo tekoälytekstin lukemisesta kirjoittamaan aiheesta itse ja paremmin!

Olen myös huomannut, että Chat-GPT on yllättävän hyvä apuväline käännöstöissä. Jos tekstissä ei ole paljoa erikoissanastoa, ohjelma tuottaa pitkästäkin tekstistä ihan mukiinmenevän – joskin hyvin lause lauseelta tehdyn ja joskus mutkat suoriksi vetävän peruskäännöksen.

Konekäännösten suurin ongelma on se, että käännös seuraa alkuperäisen kielen lauserakenteita hyvin uskollisesti. Sukukielissä, kuten ruotsin ja englannin välillä kääntäessä, tämä ei aina ole ongelma, mutta jo suomen ja englannin välillä kääntäessä tällainen teksti näyttää – noh – käännetyltä. Käännöksen voi tietenkin editoida luonnollisemman näköiseksi, mutta kokemukseni mukaan se vie usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin itse kääntäminen.

Minä olen hyötynyt tekoälystä eniten suurten tekstikokonaisuuksien opettelussa: kone löytää tekstistä nopeasti keskeisimmät pointit ja avainsanat ja osaa esimerkiksi tiivistää sivullisen tekstiä yhteen kappaleeseen. Suosittelen joka tapauksessa lukemaan koko tekstin myös itse, mutta tiivistelmä on hyvä ohje siihen, mihin asioihin alkuperäisessä tekstissä kannattaa kiinnittää huomiota.

Niksit ja vinkit Chat-GPT:n hyödyntämiseen

Kielimalli on pohjimmiltaan palikka-aivo, joten sille on osattava esittää riittävän selviä ja kattavia ohjeita, jotta siitä saisi parhaimman hyödyn irti. Yleinen aloittelijavirhe on kohdella Chat-GPT:n tekstikenttää kuin hakukonetta ja kirjoittaa algoritmille liian lyhyitä ja yksinkertaisia komentoja.

Tässä muutama esimerkki siitä, millaisilla ohjeilla ja rajauksilla tekoälyn voi saada tuottamaan huomattavasti laadukkaampaa ja hyödyllisempää tekstiä:

Tekstin pituus kannattaa aina määrittää kehotteessa. Ohjeista tekoälyä aina kirjoittamaan hieman haluamaasi pidempi teksti, koska sitä pitää kuitenkin karsia.
Kirjoita 500 sanan blogiteksti aiheesta ”asunnon viilentäminen kesällä”.

Tekstin tyyli – tavallisesti Chat-GPT tuottaa hyvin neutraalia tekstiä, mutta kehotteella voit ohjata sitä imitoimaan esimerkiksi nuorten kirjoitustyyliä tai kohdistamaan tekstin opiskelijoille. Voit myös liittää kehotteeseen mallitekstin ja ohjeistaa tekoälyn imitoimaan sitä.
Kirjoita teksti rentoon tyyliin ”opiskelijat”-kohderyhmälle.

Pyydä yksinkertaistamaan – kielimallia voi pyytää yksinkertaistamaan monimutkaista tekstiä. Tällöin saat parhaan tuloksen, kun kerrot selkeästi sopivan viiteryhmän, jonka pitäisi ymmärtää tekstiä.
Selitä seuraava teksti niin, että viisivuotias ymmärtää sen.
”””
TEKSTI
”””
(Hox! Lähdeteksti kannattaa erottaa selkeästi muusta ohjeesta, että kielimalli varmasti tunnistaa sen. Minä yleensä erotan tekstin rivinvaihdoilla ja kolmella lainausmerkillä.)

Anna esimerkkejä ja taustatietoa – kielimalli osaa käsitellä ja huomioida yllättävän paljon taustatietoa. Voit esimerkiksi pyytää sitä jäljittelemään antamaasi mallitekstiä tai syöttää tekstikenttään esimerkiksi ansioluettelosi ja pyytää konetta jalostamaan tiedot suulliseksi esittelyksi. Huomaa, että tekoäly ei osaa avata linkkejä, joten tieto pitää syöttää sille tekstimuodossa. Ja älä anna Chat-GPT:lle mitään yksityisiä tietoja, koska kaikkea antamaasi tekstiä voidaan käyttää materiaalina algoritmin kehittämisessä.
Käytä vastauksessasi mallina tätä tekstiä: tai Käytä vastauksessasi näitä tietoja:
”””
TEKSTI
”””

Pyydä Chat-GPT:tä kirjoittamaan suuresta tekstikokonaisuudesta yhteenveto tai avainsanat, niin saat nopeasti selville tekstin ydinviestin. Huomioi tässäkin, että kaikki kielimallille annettu teksti jää OpenAI-tutkimuskeskuksen käyttöön.
Laadi yhteenveto tämän tekstin pääaiheista ja luetteloi tekstin kolme keskeisintä avainsanaa:
”””
TEKSTI
”””

Tekoäly voi muokata tekstiä eri käyttöpaikkoihin: voit syöttää sille esimerkiksi blogitekstin ja pyytää laatimaan tekstistä uutiskirje- ja somepostausmallit.
Muokkaa tästä blogikirjoituksesta uutiskirje ja kolme Facebook-julkaisua. Anna julkaisuille myös kuvaehdotukset.

Huomaa, että Chat-GPT:lle voi antaa lisäohjeita! Jos kielimallin ensimmäinen vastaus ei tyydytä, sen voi pyytää kirjoittamaan teksti uudestaan. Chat-GPT myös muistaa samassa keskustelussa annetut aiemmat ohjeet, joten sille voi antaa useamman viestin verran taustamateriaalia.
Kirjoita teksti uudestaan. Tiivistä kolmannen kappaleen sisältöä ja vähennä mainoslauseiden määrää. Muista, että tekstin kohderyhmä on opiskelijat.

Mitä kone ei vielä osaa?

Vaikka Chat-GPT:tä kutsutaan tekoälyksi, niin algoritmi ei ole oikeasti älykäs: se asettelee sanoja peräkkäin todennäköisyyksien perusteella – ja teksti on ymmärrettävää ja loogista vain, koska sen tutkima aineisto on niin valtava. Malli ei itsessään tiedä, kirjoittaako se puppua vai ei, joten käyttäjän pitää huomioida seuraavat asiat itse:

  • Tekoäly ei osaa myöntää tietämättömyyttään. Jos kysyt siltä virheellisen kysymyksen tai aiheesta, josta mallilla ei ole tietoa, malli tuottaa vakuuttavalta näyttävän mutta täysin keksityn vastauksen.
  • Chat-GPT ei osaa kommentoida ajankohtaisia asioita. Tämän blogin kirjoitushetkellä kielimallin ilmaisversiolla on hyvin rajoitetusti tietoa vuoden 2021 jälkeisistä tapahtumista. Maksulliseen versioon lisättiin aivan vasta kyky hyödyntää myös uudempaa tekstiä.
  • Nopea kehitys ei ole vain hyvä asia: mitä enemmän nettiin ladataan kielimallin tuottamaa tekstiä, sitä enemmän sitä päätyy osaksi uudempien mallien aineistoa, jolloin näiden antamien vastausten laatu kärsii. Tämä näkyy jo esimerkiksi Chat-GPT:n uudempien versioiden kyvyssä ratkaista matemaattisia kaavoja.

Suosittelen olemaan todella varovainen aina, kun käytät tekoälyä projekteissa, joissa vaaditaan teknistä tietämystä ja tarkkoja faktoja. Kaikki sen antamat faktat, vuosiluvut, kaaviot ja muut tiedot pitää aina tarkistaa.

Hyvä renki, huono isäntä

Tiivistettynä tekoäly on mielenkiintoinen uusi tekstityökalu, joka nopeuttaa huomattavasti joitain tehtäviä, mutta tuottaa samalla uudenlaisia töitä. Chat-GPT on todella tervetullut sellaisina päivinä, jolloin blokki on päällä ja tekstiä ei millään saa kirjoitettua. Mutta toistaiseksi sen apuun ei kannata nojata liian vahvasti.

Teknologia kehittyy myös todella nopeasti. En olisi lainkaan yllättynyt, jos tammikuussa 2024 tämän blogin sisältö olisi enimmäkseen vanhentunutta!

Haluatko nähdä, millaista jälkeä tekoälyllä voi saada aikaiseksi? Lue seuraavaksi Chat-GPT:n avulla kirjoitettu blogimme Sisällöntuotannon apuvälineistä!

Tsekkaa myös nämä artikkelit